Rotifera kerekesfereg,

rotifera kerekesfereg

Kevesen gondolnák, hogy micsoda nyüzsgő élet bújik meg egy mohapárnán.

rotifera kerekesfereg

Az aprócska élőlények egész birodalmát tehetjük láthatóvá egy mikroszkóp és egy egyszerű trükk segítségével. Moha szinte bárhol nő, ahol csak egy kis nedvesség is van, és egy mikroszkóp rotifera kerekesfereg a gerinctelenek egészen érdekes csoportjaival ismerkedhetünk meg általa.

Mivel a moha jól őrzi a nedvességet, ezért számos olyan állat él benne, melynek a létezéshez vízre van szüksége. Közös jellemzőjük, hogy hosszabb-rövidebb ideig jól viselik a kiszáradást is.

rotifera kerekesfereg

Megfigyelni őket nem túl nagy őrdöngősség. Gyűjtsünk be rotifera kerekesfereg mohapárnát, tulajdonképpen bárhonnan erdőből, háztetőről, udvarról.

 • Kerekféreg-férgek elemzése
 • Paraziták az emberi testben és a hemoglobinszint csökkenése korábban az örvényférgek primitív képviselőinek tartották, tulajdonságok kladisztikus elemzése alapján valószínűsítik, phylum Rotatoria — kerekesférgek.
 • Ellenőrző kérdések a
 • Kerekesférgek – Wikipédia
 • Mikroszkopikus fotók: ezeket nyelheted le egy pohár csapvízzel - Egészség | Femina
 • Egészség Dia Az E.
 • Mohabirodalom | Sulinet Hírmagazin

A mohát áztassuk be vízbe úgy, hogy a vízben tocsogjon, akár el is lepeheti, az sem gond. Érdemes a csapvíz helyett esővizet, patakvizet vagy hóolvadékot használni, de ha nincs jobb, a csapvíz is megteszi.

Kerekféreg-férgek elemzése

Egy fél nap elteltével öntsük le a vizet, arra nem lesz szükségünk. A mohát jól nyomkodjuk ki, és az így nyert vizet vizsgáljuk.

Vizsgálhatjuk sztereomikroszkóppal, sötét háttérrel, x nagyítással, vagy fénymikroszkóppal, x nagyítással is. Medveállatkák Fábián Tamás László felvétele Nem kell túl nagy szerencse hozzá, hogy átlátszó testű, hatkarmos lábukon lomhán mozgó kis lényekkel találkozzunk.

rotifera kerekesfereg

Ezek a medveállatkák, melyek jogosan kapták nevüket mackószerű mozgásukról. A medveállatkák külön törzset alkotnak az ősszájúak között, latin nevük Tardigrada.

Kerekesférgek

Közeli rokonságot mutatnak az ízeltlábúakkal, de sok sajátságos tulajdonságuk is van. Testüket kemény páncél fedi, melyet hidrosztatikus váz feszít ki, ragadozók és növényevők is vannak közöttük.

rotifera kerekesfereg

Legnagyobb fajaik az 1 mm nagyságot is elérhetik. Gyakran szaporodnak szűznemzéssel, vannak fajok, melyeknek hímjeit nem ismerjük.

Életműködéseik ekkor felfüggesztődnek, és ebben az alakban évekig életképesek mardnak egy múzeumi példányt évvel a gyűjtés után sikerült reaktiválni. Kerekesférgek Fábián Tamás László felvétele A másik gyakori állat a mohabirodalomban a kerekesféreg. Noha a törzs Rotifera fajainak többsége az édesvizek lakója, a mohákon is akad belőlük bőven, főleg az araszoló kerekesférgek közé tartozók. A kerekesférgk is az ősszájúak közé tartoznak, nevüket a fejükön található csillósorról kapták, melynek folyamatos mozgása valóban forgó kerék benyomását kelti.

A kerekesférgek is képesek felfüggeszteni élettevékenységüket, bár nem olyan extrémen, mint a medveállatkák. Mindenevők, bármiféle útjukba kerülő szerves anyagot elfogyasztanak. A kerekesférgek legérdekesebb tulajdonságai szaporodásuk és életciklusuk.

 1. Наверняка Беккер не настолько глуп.
 2.  Северная Дакота.

Ha kedvezőek a körülmények, csak nőstényeik vannak és ezek a nőstények diploid szaporítósejteket hoznak létre, melyből az utódok jönnek létre. Szaporodásuk tehát ekkor aszexuális, szűznemzéssel történik.

rotifera kerekesfereg

Ha azonban a körülmények kedvezőtlenek, a nőstények haploid ivarsejteket hoznak létre. Ha a haploid ivarsejt nem termékenyül meg, haploid hímet hoz létre.

Ezek a hímek azután megtermékenyítik a nőstényeket és az új utódok már szexuális szaporodással jönnek létre. A szexuális úton létrejött zigóta úgynevezett kitartó petét hoz létre, amelyik sokkal jobban elviseli a mostoha körülményeket, mint az aszexuális úton létrejött peték.

Ezáltal, ha rotifera kerekesfereg körülmények romlanak, nagyobb genetikai változatosság keletkezik, ami növeli a túlélés esélyét.

 • Állattan | Digitális Tankönyvtár
 • Morfológia[ szerkesztés ] Testalkatuk változatos.
 • Nagy Sándor Alex Dr.
 • Хорошо, - сказал Фонтейн.

A rendszer még arról is gondoskodik, hogy hímek csak akkor legyenek jelen, amikor szükség van rájuk. A mohapárna élővilágáról érdekes leírás olvasható Fábián Tamás László mikroszkópos blogján.

rotifera kerekesfereg

Lehet, hogy érdekel