Római ínyencek. Lucullus meghódítja Rómát
A császárkorban a római konyha nélkülözhetetlen alapanyagai közé tartoztak a halszószok, borkészítmények, sajtfajták, a rántásliszt és a dús nedvű fűszernövények. Az erős, csípős fűszerek és a túl édes borkeverékek kombinációja adta meg a korabeli ét
A gasztronómia története – Wikipédia
Az első konyhák az ún. átriumban kaptak helyet, ahonnan szabadon távozhatott a füst és a gőz. Később az átrium szerepének átalakulásával a konyha hátrébb szorult a római ház helyiségeinek hierarchiájában. A szegények bérkaszárnyáiban nagy volt a tűzv
Szabinok– Wikipédia
A szabinok (latin nyelven Sabini,ógörög nyelven Σαβῖνοι) ókori itáliai, az italikus nyelvek csoportjába tartozó indoeurópai nyelvet beszélő nép. A római hagyomány szerint a latinokkal együtt a legrégibb lakói közé tartozott annak a dombos vidéknek, a
*Ázsiai konyha (Gasztronómia) - Meghatározás,jelentés ...
A halszósz az ázsiai konyha egyik jellegzetes ízesítője, de az ókori római konyha is szívesen használta, garum néven. Kimondottan kellemetlen illatú, első benyomásra szokatlan alapanyag, az elkészítési módja pedig az európai szokásokhoz képest igen e
Ókori Róma – Wikipédia
Azókori Róma összefoglaló név alatt Róma ókori városállamát, illetve az abból kinőtt és a Földközi-tenger térségére, valamint Európa és a Közel-Kelet jelentős részére kiterjedő ókori civilizációt értjük. 12 évszázados fennállása alatt (i. e. 8. száza
a magyar konyha eredete - hongaars.hu
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon,
Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum - "a ...
Gorsium római kori város Budapest és a Balaton között Székesfehérvár határában az M7-es autópályától 5 km-re. Az I. század közepétől római katonai erődítés ellenőrizte az útcsomópontot és a Sárvíz átkelőhelyét. A II. század elején a katonai tábor hel
Magyar konyha - Lángos
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyo
Agnolotti, crostini, saltimbocca - a római konyha étkei ...
A római étlapokon gyakran szerepel kezdőfogásként a spaghetti alla carbonara, a gnocchi vagy más tésztaféle, ahogy a rizotto vagy a leves is. A főfogások hús- vagy halféléből állnak. Egyik híres ételük a saltimbocca alla romana: borjúfilé sonkával és
Ókori római lakóház - 3D modell - Mozaik Digitális Oktatás
Azókori római lakóházak szerkezete. Konyha, ebédlő, lakomák. A görög házakhoz hasonlóan a római lakóépületeknek is fontos helyisége volt a konyha és az ebédlő. A konyha általában az utcáról nyílt. Berendezését a főző- és sütőhelyek, illetve az alapan