Ivy paraziták

ivy paraziták

ivy paraziták

Kapott adományok A borostyán ökológiai szerepe Hazánkban egyetlen elterjedt borostyánfaj a közönséges borostyán, ezért nem meglepő, hogy nagyon fontos ökológiai szerepet tölt be az erdei életközösségben azzal, hogy egy különleges élőhelyet teremt a fák törzsén és ágain.

A közhiedelemmel ellentétben nem okoz kárt a fában. A borostyán jelenléte a fákon számtalan előnnyel jár [1].

ivy paraziták

A borostyán nem parazita növény, különálló gyökérrendszerrel rendelkezik a talajban, és szükség szerint felszívja saját tápanyagait és a vizet [3]. A borostyánból származó nektár, pollen és bogyók ősszel és télen a rovarok és a madarak elengedhetetlen élelmiszerforrásai. A bogyók magas zsírtartalmuk ivy paraziták rendkívül táplálóak a barátposzátaaz örvös galamb és a fekete rigó számára.

ivy paraziták

A bogyók - ha tavaszig nem fogynak el - akkor fontos táplálékforrást jelentenek a fiatal madaraknak [1]. Kiváló tápláléknövény például a zengőlégyfélékkecskedarázsbengeboglárkaszürkés apróaraszolózöld csipkésbagolyfecskefarkú araszoló számára [3].

ivy paraziták

A borostyán ágai és levelei menedéket, fészkelőhelyeket is biztosítanak a madaraknak [1], de a hüllők, a denevérek és más kisebb emlősök számára is védelmet nyújt [3]. A borostyán alkalmas a tűzveszély csökkentésére is a száraz területeken, mivel magas a víztartalma és lassan ég [2].

Lehet, hogy érdekel