Férgek fagyva

Ez az élőlény 42 ezer évig aludt, most felébresztették

Fagyott férgek mutatnak a jövőbe: hibernálódott állatok keltek életre - tudományos áttörésben bíznak a kutatók Borbola Lilla Egyelőre csak a sci-fi filmekben létezik a hibernálás, de a tudomány folyamatosan fejlődik: nemrég fagyott orsógilisztákat keltettek életre a kutatók.

kapcsolódó

A fagyasztásnak nem csak technikai feltételei vannak: számtalan etikai kérdést vet fel az eljárás. Ezt ne hagyja ki! Készüljön velünk a húsvétra: húsvéti sütemények Pszichológiaprofesszor a mélyhűtőben Az első hibernált ember James Bedford 73 éves pszichológiaprofesszor volt, aki veserákban halt meg ben. A fagyasztása utáni 27 évben Bedford kamrája folyamatosan úton volt, mert a férgek fagyva krionikus lefagyasztással foglalkozó cégeknek állandóan költözniük kellett jogi és biztosítási problémák miatt.

Olvasási mód:

Emellett testét még nem a mai technológiával fagyasztották, így az valószínűleg visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedett. Ráadásul a rokonok összevesztek az örökségen, amelyet a tudós krionikai kutatásokra és teste további fagyasztására szánt.

Több tízezer éves orsógilisztákat keltettek életre nemrég férgek fagyva és amerikai kutatók. A két férget az orosz tajga örökké fagyott férgek fagyva találták: az egyik egy ősi mókus fészkéből származik, amelyet a Kolima folyó alsó folyásánál gyűjtöttek be, és korát 32 ezer évben határozták meg. A másikat az Alazeja folyóhoz közeli örökfagyott talajban találták ben, az mintegy 41 ezer éves.

Mindkét szibériai fonálféreg nőstény, és felengedésük után életjeleket mutattak.

férgek fagyva gyógyszer férgek tüneteinek kezelésére

Elkezdtek mozogni és enni — írták a Doklady Biological Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek.

Az állatok életre kelését tudományos áttörésként értékelték a tudósok. De mi a jelentősége az eredményeknek az emberiség szempontjából?

Támogass te is! Orosz és amerikai kutatók elsőként igazolták, hogy a többsejtű szervezetek képesek a hosszú távú kriobiózisra természetes extrém hideg körülmények között.

Mi is lefagyaszthatjuk magunkat? Az életre kelt pleisztocén kori férgekkel a kutatóknak először sikerült igazolni, hogy a többsejtű szervezetek is képesek hosszú távú kriobiózisra, azaz természetes hibernációra extrém hideg körülmények között, a kutatás eredményeinek többek között az asztrobiológiában lehet jelentősége. A sci-fi-rajongóknak felcsillanhat a szemük: hamarosan eljön az a filmekben már megjósolt idő, amikor hosszú évszázadokra vagy évezredekre hibernálhatjuk magunkat, hogy csillagközi utazásokat tehessünk, vagy hogy addig fagyos álmot aludjunk, amíg az orvostudomány megtalálja a megoldást súlyos betegségünkre?

Még egy ritkaság

Bár a krionikában — férgek fagyva az emberi test lefagyasztására, majd felélesztésére épülő ágazatban — és az azzal kapcsolatos tudományokban folyamatosan újabb és újabb eredmények látnak napvilágot, a hibernáció iránt vágyakozók lelkesedését is le kell hűtenünk: úgy tűnik, a tudomány még jó ideig nem tud olyan technológiát felmutatni, amely lehetségessé tenné az ember hibernizációját.

A férgeket ugyanis nemcsak alkalmazkodóképességük, hanem egyszerűbb felépítésük, alacsonyabb rendszertani kategóriához való tartozásuk is segíti abban, hogy ennyi idő után is életre tudjanak kelni.

Ez az élőlény 42 ezer évig aludt, most felébresztették Origo Az állatok teljesen egészségesek. Szibériában az örökké fagyott talaj, vagyis a permafroszt a klímaváltozás hatására folyamatosan olvad, a folyamat pedig nem csak óriási mennyiségű metánt szabadít fel, hanem azokat az élőlényeket is kiengedi, amik több tízezer éve, még a pleisztocén idején csapdába estek.

Ettől függetlenül a roncsolásmentes fagyasztás már létezik: tavaly Kínában egy 49 éves, tüdőrákban elhunyt nő testét hibernálták liter folyékony nitrogénben, de nem ő az egyetlen: léteznek már ilyen központok az Egyesült Államokban és Oroszországban is. Az eljárás célja, hogy ne alakuljanak ki jégkristályok a folyamat során, mert azok roncsolják a sejteket, így inkább gyors hűtésről beszélhetünk.

A testhez a hűtés során különböző kémiai anyagokat adnak, amelyek segítik a stabil állapot megtartását, illetve az ellenállást a hosszú időn át fennálló rendkívüli hidegnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyermekáldást hoz az extrém hideg A problémát inkább a felélesztés jelenti, jelenleg még közvetlenül a klinikai halál beállta után sem vagyunk képesek minden esetben végrehajtani az újjáélesztést. A felélesztés lehetőségét megnehezít a tény, hogy eleve a halál beállta után fagyasztják le az emberi testeket — tehát nemcsak férgek fagyva, hanem meg is kell gyógyítani és újra is kell éleszteni a lefagyasztott strongyloidosis, ahol elterjedt. Ennek megvannak a biológiai feltételei: bonyolult neuronhálózatok sajátos kapcsolatban vannak az agyunkban, ennek megfelelően működnek.

férgek fagyva giardia left untreated

Nem igazán feltételezhetjük, hogy ezek a kapcsolatok fenntarthatók a fagyasztás alatt és után — nyilatkozta korábban a témával kapcsolatban dr. Oberfrank Ferenc, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója egy kereskedelmi televízió reggeli magazinműsorában.

Feltámadhatnak a mamutok A fonalférgek tartósan fagyott talajban, úgynevezett permafrosztban konzerválódtak — írja a Daily Mail.

Ettől függetlenül a fagyasztási eljárásoknak már jelentős a sikere az orvostudományban: például a sebészet fájdalom- és vérzéscsillapításra, a bőrgyógyászat szemölcseltávolításra használja a mindennapi rutin során, de gyermekáldást is sokan köszönhetnek a műveletnek: ivarsejteket, embriókat már régóta sikerrel fagyaszatnak, majd keltenek életre, hogy ebből később kisbaba születhessen.

Játék a halállal A hibernációnak nemcsak technológiai akadályai vannak, ugyanis számtalan etikai kérdést is felvet az eljárás. Tegyük fel például, hogy elhárulnak a technikai akadályok. Kérdés, hogy ki ébredne fel a fagyasztás után, ha a fent említett, személyiségünkhöz hozzájáruló neuronhálózatok megváltoznak?

Account Options

Nem beszélve arról, hogy bármelyik cég csődbe mehet, így nemcsak a feléledésre nincs valós garancia, de a tárolásra sem. A fagyasztásra elhasznált erőforrásokkal a jósolt jövő túlnépesedés, globális energiahiány stb. Emellett a tudományos világ egy része szerint etikátlan férgek fagyva szedni a reményért, hogy valaki később újra egészségesen ébredhessen — erre ugyanis kevés esélyt látnak jelenleg.

Nem hanyagolható el a kulturális és vallási elfogadottság kérdése sem.

férgek fagyva a gombás paraziták fontossága az emberi életben

A legtöbb vallás elítéli a természet rendjébe és az isteni akaratba való beavatkozást. Eszerint az felel meg az emberi méltóságnak, hogy valaki a születés és a halál vonatkozásában az isten kezébe helyezi a döntést — kezdi a legelterjedtebb világvallás nézeteinek magyarázatát dr. Az emberi élet minőségét javító tudományos kutatásokat nagyon üdvözli a kereszténység, de egyben óvatosságra inti a tudósokat az emberi élettel való kísérletezés miatt.

A holttesttel kapcsolatos eljárások más megvilágítás alá esnek, mert a keresztény tanítás azt mondja, hogy az ember örök életű, és feltámadáskor az emberek valamilyen értelemben a testi mivoltukból is feltámadnak, de nem ebben az elenyésző testi formában — ahogyan a Szentírás fogalmaz —, hanem egy örök testi formában — mondta a valláskutató.

Lehet, hogy érdekel