Fém szájszag

Bajok, melyekről leheletünk árulkodik

fém szájszag

Barna foltok a bőrön: így kezelhetjük a hiperpigmentációt otthon 1. De a fogakra ragasztott-rögzített, állandó fogszabályzó sem állhat a romantika útjába.

fém szájszag

A hevesebb csókcsaták ugyan kerülendők, hiszen a fém alkatrészek elvileg felsérthetik a partnerek ajkát. A lényeg, hogy nyugodtan lehet csókolózni fogszabályzóval is, legfeljebb óvatosan.

Csakhogy néha a rendszeres fogmosás ellenére is kialakulhat a száj nyálkahártyájának gyulladása, ami valóban megkeseríti a fogszabályzót viselő közelében tartózkodók életét, és nyilván sovány vigasz, hogy a készüléket hordó egyén még náluk is jobban szenved.

Molnár Bálint Jul 16, általános fogászat A fémes íz a szájban számos okból kialakulhat. Posztunkban körbejárjuk, mi okozhatja a fémes szájízt és mit tehetünk ellene.

A szájnyálkahártya gyulladása a fogszabályzót vagy műfogsort tartósan viselők között különösen gyakran fordul elő. Kialakulásának oka a műfogsor vagy fogszabályzó nyálkahártyát irritáló mechanikus hatása, melyet érzékenység vagy kifejezett fájdalom kísérhet.

A fémes szájíz okai és megszüntetése

A nyálkahártyán a protézis vagy fogszabályzó fém szájszag felsértett területen könnyen alakulhat ki fertőzés és gyulladás. Ezt a folyamatot tovább ronthatja a nem kielégítő szájápolás, a dohányzás, onkológiai kezelések, fogászati beavatkozások, illetve bármilyen egyéb sérülés a szájban, szájüregben, a fogíny mentén vagy a szájpadláson.

Ha fémes ízt érzünk a szánkba, akkor elsőként a korábban elfogyasztott ételeket szoktuk hibáztatni, azonban az lentebb felsoroltak is eredményezhetik. Gyógyszerek Leggyakrabban különböző gyógyszerek szedése következtében érezhetünk fémes ízt.

Jellemző tünet a szájüreg érzékenysége, illetve a fájdalomérzet. Afták, hólyagok ugyancsak megjelenhetnek a szájban, emiatt az étkezés is fájdalmassá válhat.

Betegségre utalhat a rossz lehelet

És persze mindehhez kellemetlen lehelet is társul. A panaszok ellen a fokozott szájhigiéné mellett egyéb kezelésre is szükség lehet, ideértve a speciális szájöblítők alkalmazását.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz 3. Viszont ma már léteznek speciális, célzottan a beépített fogszabályzók tisztítására kialakított fogkefék.

fém szájszag

Ajánlott még az elektromos fogkefe, a fogköztisztító, valamint az erősebb, strapabíróbb fogselyem használata. Kétségtelen, hogy fogszabályzóval valamelyest macerásabb a szájápolás, viszont nem lehetetlen.

fém szájszag

A szájhigiénére azért is érdemes fokozottan odafigyelni, fém szájszag megelőzzük a szájüregi fertőzéseket, amelyeknek a fogszabályzót viselők amúgy is fokozottabban ki vannak téve. Forrás: EgészségKalauz.

Lehet, hogy érdekel